If you can't see this flash, you should install Macromedia Flash Player as soon as possible

 

Caută in:
conţinut
ştiri
resurse

 

Ştiri

Mintea ta, sursa de energie!

Compania Energy Holding a premiat - si in acest an - mintile sclipitoare ale copiilor de pe Valea Topologului. Premiulspecial pentru cea mai frumoasa compunere despre energie a fost acordat elevei Popescu Melania, din clasa a VII a, de la Scoala Radu Serban din Salatrucu:

Misterul si Dexter

Ma indreptam cu pasi grabiti spre locuinta prietenului meu Dexter. Suntem in vara anului 2035. Lumea mea nu se schimbase prea mult de atunci de cand eram la scoala si doamna ma chinuia cu niste compuneri siropoase, pe cand eram eu impresionata de primul avion propulsat cu ajutorul energiei solare (in anul 2012, cred), dedicate stiintelor exacte.

Prietenul meu era pasionat ca si mine de energia din surse regenerabile si de viitorul energiei. Deodata vad o sticla plutind pe apa. Deschid sticla si citesc mesajul: "A venit o furtuna puternica... Satele bombardate... Hidrocentrala avariata. Suntem izolati. Ajutor...!"

Ma gandeam cum de a ajuns aceasta sticla aici. Prietenul meu era implicat in experimentul lui.

- Dexter, despre ce mai vorbim astazi? l-am intrebat curioasa.

- Despre soare, lumina, vant, apa sau despre cum a ajuns aceasta sticla la mal.

- O, da, prietena copilariei mele, a zilelor frumoase cand ma scaldam in garlele satului pana seara tarziu, iar mama mea cea buna la inima, si de gura, si mai buna, ma certa pentru hoinarelile mele.

- Stiai ca una din primele surse de nergie folosite de om a fost apa? Cu ajutorul ei au aparutcentralele hidroelectrice.

- Stiu toate aceste lucruri. Ma pasioneaza din copilarie. Stiam principiile de functionare ale centralelor hidroelectrice, vizitasem hidrocentrala Portile de Fier, practicasem bungee jumping pe barajul Vidraru.

- Da multe lucruri cunosti. Stii si cum a ajuns aceasta sticla la mal?

- Lipsesc cateva cuvinte. La unele am gasit continuarea, dar la celelalte ba. Sa le gasim impreuna!

- Eu cred ca o furtuna puternica a lovit un sat si cineva a trimis aceasta sticla dupa ajutor.

- Poate. Dar caut continuarea mesajului si nu imi dau seama?

- O sa-l duc mai tarziu la sectia de politie. Poate domnii o sa gaseasca raspunsul.

- Apa, soare, vant...in lucrurile aparent simple se afla descoperirile lumii.

- Stii, eu lucrez la un proiect. Cred ca hidrogenul va fi combustibilul nostru, al viitorului. Se obtine din apele marilor si oceanelor cu ajutorul electricitatii. In combinatie cu oxigenul rezulta apa.

...Fara sa banuiasca nici un moment adevarul; ca Dexter nu exista in realitate, ci doar in desenele animate si ca eu, scriitorul, pot sa-l fac sa descopere din ce cauza a ajuns mesajul la el, si ca eu nu sunt decat un biet copil, care nu a vizitat niciodata hidrocentrala Portile de Fier si ca mi s-a facut inima cat un purice numai cand am scris faptul ca practicasem bungee jumping pe barajul Vidraru.

...Si suntem in luna iunie 2012, la concursul "Mintea ta, sursa de energie". Un lucru este adevarat; sunt pasionata de stiintele exacte si nu stiu sa fac compuneri siropoase.

Pentru a saptea oara consecutiv, Energy Holding a organizat concursul cu tema "Mintea ta, sursa de energie", pentru elevii din clasele V-VIII ale scolilor din Cepari, Suici si Salatrucu (jud. Arges).

Finala concursului s-a desfasurat de Ziua Copiilor, 1 iunie, si a fost urmata de o tombola si un carnaval la care au participat copiii inscrisi in concurs, precum si colegii acestora, impreuna cu profesori din cele trei scoli. La festivitatea de premiere, au fost prezenti primarii si alti oficiali ai celor trei localitati.

Locul I in concurs a fost obtinut de Gherghina Stefania Amalia, eleva in clasa a VII-a la Scoala Toma Bratianu Suici, urmata de Apostu Ana-Maria (locul II), eleva in clasa a V-a, Scoala Toma Bratianu Suici si Solomon Elena-Diana (locul III), eleva in clasa a VIII-a, Scoala Nicolae Velea Cepari. Premiile au constat in: laptop-uri cu imprimante, tablete. Toti cei 24 de copii, participanti in finala concursului, au primit trotinete, rucsaci, jocuri, carti si dulciuri.

 

top